Jonathan Ive komt uit de kast

Afbeelding 4

De grootste designer van het voorbije decennium, zo wordt Jonathan Ive wel eens omschreven. Terecht, wat mij betreft. Ive is de huisdesigner van Apple. Hij zou die omschrijving al mogen krijgen voor de allereerste iMac, die destijds in allerlei fruitige kleuren uitkwam. Maar nadien ontwierp hij ook de iPod (in al z’n varianten) en de iPhone, die toch in de geschiedenisboeken zullen omschreven worden als iconen van dit tijdperk. Maar hoe beroemd ook zijn creaties, hoe onbekend Jonathan Ive altijd bleef. Hij schuwde de camera en gaf haast nooit interviews, waardoor maar heel weinig mensen wisten hoe hij eruit zag. Tot vandaag. Apple maakte zopas een grondige restyling van de MacBooks en de iMac bekend en het is niemand minder dan Ive himself die tekst en uitleg geeft op een filmpje op de homepage van Apple over die vernieuwde iMac. Zo, nu weet u ook hoe de man achter de iPod eruit ziet.

Advertenties

5 Reacties op “Jonathan Ive komt uit de kast

 1. Eum… Jonathan Ive geeft inderdaad weinig interviews, maar het is zeker niet de eerste keer dat hij op de Apple website of op een Apple event uitleg geeft over het industrial design van hun producten.

  Voorbeelden:
  20 anniversary Mac (1997): http://www.youtube.com/watch?v=GIFdBp8rbtA
  iMac G3 (de originele gekleurde iMac) op Macworld ’98: http://www.youtube.com/watch?v=DAjM5yYs1W8
  Power Mac G4 Cube (2001): http://www.youtube.com/watch?v=4i0ir8TlTXk

  Ook op de Apple website is Ive al langer vertegenwoordigd in zowat elke video die gaat over het industrial design, bijvoorbeeld over de unibody enclosure: http://www.apple.com/macbookpro/design.html#designvideo

  Het eerste “publieke” telefoontje met de iPhone (keynote MacWorld ’07) was trouwens ook tussen Jobs en Ive, dus om te zeggen dat Ive een Mullah Omar-achtig kluizernaarsbestaan leeft is toch wel een beetje vergezocht.

 2. Ik was toch ook een beetje verbaasd toen je gisteren iets gelijkaardig schreef in De Morgen, hoor. Zoals Lode al aanhaalt komt Jonathan Ive – zeker de laatste jaren – steeds meer op de voorgrond.

  Als ik het me goed herinner was hij zelfs de “ster” op het persevent over de nieuwe MacBook Pro waar hij het nieuwe unibody voorstelde. (hierzo http://www.youtube.com/watch?v=7JLjldgjuKI)

  Om maar te zeggen: dit is niet de allereerste keer dat Jonathan Ive wordt gebruikt in de PR van Apple en wellicht ook niet de laatste keer, want hij doet dat niet slecht…

 3. Yo Folks,

  Bedankt voor al die info en de nuttige YT-links. Dat wist ik helemaal niet. Bijna drie jaar geleden heb ik ooit voor de krant een portret over hem gemaakt, en toen las ik in Amerikaanse bladen dat hij nooit interviews gaf en dat er zeer weinig over hem geweten was (behalve dat hij met een Aston Martin rijdt, the man’s got taste). Wellicht schuwt hij dus de spotlights niet en praat hij vrijuit voor de camera, als het voor Apple is (en hij de controle heeft?), maar geeft hij nooit interviews aan kranten, tijdschriften en tv- en radiozenders…

 4. Yep, ook met de Macbook updates kwam hij uitleg geven over de “unibody”. Kan “Zoals Lode al aanhaalt komt Jonathan Ive – zeker de laatste jaren – steeds meer op de voorgrond.” bevestigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s