De beste tv-reeks aller tijden

Kent u Stefaan Werbrouck, de uitstekende tv-journalist van Focus? Stefaan heeft een passie waarvan hij niet langer de behoefte voelt om die nog onder stoelen of banken te stoppen. Hij vindt namelijk dat The Wire de beste tv-reeks aller tijden is en hij vindt het niet meer de moeite om dat nog te verzwijgen. Wel integendeel. Maanden geleden al schreef hij bijna een volledige Focus vol over de serie en kon hij zijn hoofdredacteur overtuigen om The Wire dan ook maar meteen op de cover te zetten. Hij deed dat deze week opnieuw, nu over anderhalve week de nieuwe digitale zender Acht start, waarop de reeks voor het eerst voor een groot publiek te zien zal zijn. Op de cover prijkt: ‘(Eindelijk op de Vlaamse televisie) The Wire – De Beste Serie Aller Tijden’. Binnenin schrijft Stefaan: ‘Het is zover: The Wire, de beste serie aller tijden, wordt op de Vlaamse telvisie uitgezonden. Ze hebben er zelfs speciaal een nieuwe omroep voor opgericht, de digitale zender Acht.‘ En nu we toch bezig zijn met citeren, nog een fragmenten uit het stuk uit Focus: ‘ Met als gevolg dat wie The Wire nu wil bekijken, hij of zij dat niet meer onbevooroordeeld kan doen: een nieuweling verwacht niets minder dan ‘de beste tv-serie aller tijden’ te zullen zien. Nu, The Wire is ook de beste tv-serie aller tijden – ze torent zelfs ver boven elke mogelijke concurrentie uit.’

Point taken, Stefaan. Alleen klopt het niet helemaal. Althans, niet in mijn ogen. The Wire is namelijk de op één na beste tv-serie aller tijden. En het goede nieuws is: de beste tv-serie aller tijden is straks ook te zien op Acht. Mad Men is een – voor dit soort reeksen is het woord uitgevonden – feuilleton over het reilen en zeilen in een reclamebureau in het Manhattan van de jaren ’60. De hoofdrol, die van creatief directeur Don Draper, wordt vertolkt door de voorheen onbekende – komt dat zien, wat een ontdekking! – Jon Hamm, die nadat het eerste seizoen in de US of A was uitgezonden promt een Golden Globe kreeg voor beste acteur in een tv-serie. Kijkt hij een vrouw in de ogen, dan ligt ze geen seconde later in zijn armen. Of beter: in één of ander bed in een poepsjieke hotelkamer. En dat terwijl hij getrouwd is met Betty, gespeeld door January Jones. Zonder twijfel de mooiste vrouw die binnenkort op uw tv te zien zal zijn. Jones is zo oogverblindend knap dat ze er – om het met de woorden van Stefaan Werbrouck te zeggen – zelfs speciaal een nieuwe omroep voor hebben opgericht. Is ‘Mag ik U Kussen?’ een soort blind date voor mensen die ook wel eens een boek lezen dat niet door Piet Huysentruyt is geschreven, dan is Mad Men een soort Dallas voor hetzelfde publiek. Net als in The Wire is Mad Men op zijn best wanneer er niet teveel gesproken is. De spanning – gevormd door intriges, overspel, leugens, machtsspelletjes – hangt als een doek over elke situatie, zodat er eigenlijk altijd veel meer te zien is dan er eigenlijk te zien is. En dan hebben we het eigenlijk nog niet gehad over de andere acteurs, de scenario’s, de decors, de soundtrack… Enfin, u begrijpt naar welke zender u binnenkort moet kijken.

10 Reacties op “De beste tv-reeks aller tijden

 1. Dag Brecht,
  dank je voor de verwijzing en de lovende woorden op jouw al even uitstekende blog! En Mad Men is inderdaad briljant, niet te missen, enzovoort. Maar er kan natuurlijk maar één de beste zijn, en dan is dat voor mij toch nog altijd The Wire. Al geef ik wel grif toe dat er daar geen enkele vrouw rondloopt die kan tippen aan January Jones 🙂
  groeten
  Stefaan

 2. Je hebt gelijk, Mad Men,is het allerallerbeste wat ik in jaren heb gezien. Maar eerlijk, stel dat je nu niets afweet van media, advertising, en, niet te vergeten, begin jaren zestig, ebt veel van de lol die je aan het programma kan beleven weg. Natuurlijk zijn de personages adembenemend goed, de beelden fantastisch, de dialogen een heel goede Shakespeare for Dummies. Je hebt dus kennis en context nodig, iets echt voor Canvas, die het blijkbaar overwogen hebben, maar toch maar voor (het overigens heel uitstekende) Deadwood gegaan zijn, voorlopig zonder veel succes. (net zoals dat uitbleef voor Carnivale). Op papier is Acht dus goed voor veel plezier, maar niet echt veel kijkers,of nog minder dan Canvas bij dit soort reeksen. Een merkwaardige commerciële (?) strategie.

 3. Beste Ilx, tuurlijk zijn die reeksen te zien op Prime. Dat is ook de zender(s) waarop ik ze gezien heb. En toen het tweede seizoen van Mad Men op Prime begon, heb ik er in DM ook een groot stuk over gepubliceerd. Alleen, hoeveel mensen hebben Prime? Nu zijn die reeksen voor het eerst te zien voor een behoorlijk groot publiek (al zijn de dvd-boxen dat natuurlijk ook)…

 4. @peterC: het uitgebleven succes van Deadwood op Canvas is perfect te verklaren. Het uitzenduur is hier sowieso de boosdoener.

  Als ik programmadirecteur zou zijn bij Canvas zou ik het zelfs nog iets later programmeren om zo nog meer kijkers te lokken…

 5. of er zijn meer prime kijkers als u denkt en die hebben Deadwood natuurlijk al lang op prime gezien. PS. gelieve dit berichtje te deleten want begint misschien te veel naar reclame te stinken. 🙂 PS2 u heeft een fantastische blog trouwens.

 6. Er zijn weldegelijk nog mensen die nog niet van het digitale tv-tijdperk zijn en die kunnen nu dus, op aanraden van weliswaar, ook proeven van wat de digitale tv-kijker onder ons al weken (maanden?) weet te pruimen.
  Feedback volgt…

 7. ik sluit mij aan bij beide meningen. The Wire is één van de beste series ooit gemaakt.

  Ik ben op dit moment alles van Oz aan het bekijken en daar zie je echt vanwaar al dat briljante van The Wire vandaan komt. Je wordt als het ware in het verhaal gesmeten ook. Het duurt spijtig genoeg een aantal afleveringen eer je ‘ingewerkt’ bent in de serie.

  Al bij al… zowel beide ‘Mad Men’, met de uitstekende January Jones als The Wire zijn subliem 🙂

  Stom dat ze amper op televisie geraken.

 8. Ik zou de hooggeachte heren Brecht DC en Stefaan WB er toch op willen wijzen dat ze zeer sympathiek volk zijn, maar hun geschiedenis niet kennen. è vero, beide series zijn onwaarschijnlijk sterk, maar de werkelijkheid is pas echt leuk als ze ook nog eens stevig slagzij maakt. Daarom staat het buiten kijf dat Twin Peaks al over de streep is terwijl de jonkies nog de laatste col moeten aanvatten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s