Media.copypaste

pattie1Eén journalist van Het Nieuwsblad en één journaliste van Het Laatste Nieuws hebben vorige vrijdag wel een zéér makkelijk dagje gehad. Die ochtend verscheen in Media.com, de wekelijkse mediabijlage van De Morgen, een interview met Pattie Maes, een onderzoekster aan de beroemde universiteit M.I.T. in Cambridge, Massachusettes. Maes ontwikkelde een apparaat dat toelaat om informatie op te snorren en dat vervolgens te projecteren op om het even welke achtergrond, van een witte muur tot je handpalm. Dat stelde ze voor op de beroemde TED-conferentie, tussen lezingen van Al Gore en Bill Gates.
Een prachtig verhaal, quoi, zo dacht Tom Vandyck. Vandyck is voormalig hoofdredacteur van Menzo die een paar jaar geleden naar Boston is verhuisd en nu als correspondent voor de Verenigde Staten voor De Morgen werkt. Hij regelde een interview met Maes en we lieten hem vergezellen door Mashid Mohadjerin, een Belgisch-Iranese fotografe die in New York woont en dit jaar een World Press Photo-Award won. Gevolg? Een prachtig coververhaal voor Media.com.
En dat vonden ze dus blijkbaar ook bij Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Bij elke krant las één van hun journalisten het stuk en bekeek het filmpje met de speech van Maes op TED. Daarvan maakten beiden een samenvatting, waarbij ze stukken uit De Morgen letterlijk overnamen. Pas in de allerlaatste alinea schreven ze allebei een quote uit het interview van Tom waarbij ze schreven ‘zegt Pattie Maes in De Morgen.’
Tja, en dan wordt over De Morgen geschreven dat wij geen kwaliteitskrant meer zouden zijn. Dat wij op Het Laatste Nieuws zouden gaan lijken. Ik begrijp ook niet waarom beide kranten per sé zaterdag al, een dag na ons, dat verhaal moesten brengen. Waarom konden ze niet gewoon zelf een interview met de onderzoekster regelen, eventueel telefonisch, om dan een artikel te brengen wanneer ze haar zelf geïnterviewd hebben? Want, en dit maakt het helemaal hilarisch, als je de naam van Pattie Maes alleen nog maar googlet, vind je al pijlsnel haar contactgegevens. Misschien wilde Maes niet meer reageren, vond ze dat het goed was als haar verhaal één keer verteld was, maar waarom hanteren die journalisten dan niet het principe ‘ere wie ere toekomt’ en vermelden ze vooraan in het stuk duidelijk dat het is overgenomen uit De Morgen. Zoals ook onze krant vandaag in een stuk over LDD verwijst naar het interview met Rob Van de Velde in De Standaard. Hebben ze dan zoveel schrik dat daardoor hun lezers plots allemaal naar De Morgen zouden overstappen?
Het is een cliché, maar: schrik is nooit een goede raadgever.

Advertenties

3 Reacties op “Media.copypaste

  1. Het is gewoon: er is in Vlaanderen nauwelijks geld genoeg en advertenties voor één echt goede kwaliteitskrant met goede, eigen journalistiek en een echt goed uitgebouwde websiteversie. DM is nog altijd behoorlijk goed, journalisitiek dan toch: de doorslippende kromme zinnen, veel veel meer dan vroeger door blijkbaar een te snelle of ontbrekende eindredactie, in de krant aanstootgevend. De site is rampzalig daarentegen, zelfs als je deonlinekrant als abonnee kan gebruiken: de teruggeschroefde archieffunctie is bedroevend slecht, de echte onlinestukken onbestaand of te sensatiegericht (ik wéét dat het HLN in vermomming is, maar dan nog…). Maar het goede werk vol 😉

  2. @Steven: Neen, er is een groot verschil, omdat – in het geval van onze krant toch – wij een contract hebben met Belga. We betalen dus jaarlijks een flinke som geld aan het persbureau, om vervolgens hun berichten te mogen publiceren, zonder bronvermelding. Er duiken inderdaad wel steeds meer sites op die vervolgens diezelfde berichten overnemen, zonder dat ze een contract met Belga hebben. Het persbureau heeft dan het recht – en zal dat in de toekomst ook steeds meer doen – om die websites gerechtelijk te vervolgen. HLN en NB mogen gerust onze ideeën pikken. Iedereen doet het, maar ik vind dat je in dat geval netjes de bron moet vermelden. Uit beleefdheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s