Spotify

spotify

Voor het eerst in jaren heb ik een nieuw stuk software ontdekt dat de hele muziekbusiness op zijn kop zou kunnen zetten. Omdat mijn collega Pieter in De Morgen een artikel heeft gebracht over Spotify, raakte ik aan een uitnodiging om het programma op mijn Mac te installeren, wat normaal in België nog onmogelijk is. Eens gedownload en geïnstalleerd lijkt Spotify op iTunes, met dat verschil dat je duizenden songs helemaal kunt beluisteren (en dus niet die onnozele dertig seconden), zonder dat je ervoor moet betalen. Tik in naar wat je wil luisteren, en hupsakadee: daar staat het voor je klaar. Gestreamd.

Dat model bestaat al jaren en heet subscription. Minstens vijf jaar geleden zag ik al op de Midem-beurs in Cannes hetzelfde systeem van Rhapsody, dat vooral in de VS erg populair was. Ook Napster is tot dat legaal systeem omgevormd. Maar in dat geval betaal je een maandelijkse abonnementsprijs om vervolgens de hele maand naar datgene te luisteren waar je wilt naar luisteren. Spotify is gratis. Je hoeft dus niets te betalen. Nul. Nougat bollen. Alleen zo zal je jongeren er nog van kunnen overtuigen om muziek niet illegaal van het internet te plukken, zo vrees ik.
Hoe raken die mannen dan aan hun geld? Om de dertig minuten zou je een paar seconden een reclameboodschap moeten slikken. Bij ons is dat nog niet het geval, omdat het hier ook nog niet officieel gelanceerd is. Hoe hebben ze de platenlabels overtuigd hieraan mee te werken, want je vindt wel heel veel muziek op het platform? Door hen mede-aandeelhouder te maken. Simple as that.

De toekomst – om maar eens een cliché uit te halen – zal uitwijzen wat het wordt. Maar voor mij ziet het er alvast erg veelbelovend uit.

Advertenties

10 Reacties op “Spotify

 1. Voorlopig hebben ze een deal met alle majors. Ze zouden in onderhandeling zijn met een aantal indie’s. Probeer zeker het stuk op dinsdagochtend in onze krant te lezen. Is erg interessant. Leuk is ook dat je jouw eigen account hebt en dat je die dus op verschillende computers kunt gebruiken…

 2. Is niet zozeer een stk software, is een andere houding tov media. Waarom iets willen bezitten als je er altijd en overal onbeperkt toegang tot hebt?

  In de US breekt dit door via muziekabonnementen op mobile phonese slash MP3 spelers. Voor 10$ per maand onbeperkt toegang tot alle muziek.

  Eigenlijk is dit de playlist toegepast op radioreclame. Jij luister gratis naar je eigen muziek en in ruil luister je naar de reclame, zodat de auteurs hun rechten betaald krijgen.

  Ik ben vooral benieuwd wanneer studio brussel een zuivere on-demand of thema radio uitbrengt volgens dit concept. Zonder presentatoren en met korte stukjes interview of commentaar als optie.

 3. Wil je het nu in België gebruiken, dan kan dat momenteel enkel met de advertentievrije versie. Daarvoor betaal je 9,99 euro per maand. Later volgt nog, zoals in andere landen, de versie met advertenties. Die is gratis.

 4. Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
  Ben blij met jullie toevoeging!
  Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar brechtdc.wordpress.com in Firefox. 😦 Weten jullie hoe dit komt?

  Groetjes Barbara

 5. Ik heb brechtdc.wordpress.com gevonden via Google. Goed gemaakt! Ik hoop wil ook zo een template gebruiken.
  Waarmee heb je dit gemaakt?

  Groetjes,
  Deb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s