Check – Dubbelcheck

In de nacht van donderdag op vrijdag stuurt de heer Eric Rosseel een persbericht naar het persagentschap Belga. Daar geloven ze hem op zijn woord en versturen ze het volgende bericht:

BELGANIGHT: PvdA, CAP, SPa.Rood en KP vormen eenheidslijst

(BELGA) = De linkse partijen PvdA, CAP, SPa.Rood en KP trekken in juni voor het eerst met een eenheidslijst naar de kiezer. Dat heeft bemiddelaar Eric Rosseel donderdagnacht aan Belga gemeld. 

Na urenlange vergaderingen die donderdagmiddag begonnen en rond middernacht werden afgerond, hebben Erik De Bruyn (SP.a-Rood), Peter Mertens (PvdA), Jacques Perquy (KP) en Raf Verbeke (CAP), samen met Roberto D’Orazio, een akkoord bereikt om in juni samen naar de verkiezingen te trekken met een linkse eenheidslijst onder de naam AVE-EVA (“Allen voor Eén – Eén voor Allen). 

Ook kleinere linkse groepen zoals LSP (Linkse Socialistische Partij) en SAP (Socialistische ArbeidersPartij) hebben hun akkoord verklaard. De eenheidslijst rekent op drie zetels in het Vlaams Parlement, 1 in Brussel en 2 in de Waalse regio. 

De definitieve lijst wordt samengesteld op 1 april en aan de bevolking gepresenteerd op het traditionele 1 mei-Feest van de PvdA (op de campus van de VUB).

De lijst zou – als je goed gelezen hebt – worden samengesteld op 1 april. En als toen nog geen belletje ging rinkelen: het bericht was door Rosseel ondertekend met ‘Not True Press Agency’. Nochtans werd dat nieuws de hele ochtend gecopypast van site naar radiostation en vice versa. Iedereen nam het klakkeloos over. Ook de site van De Morgen, spijtig genoeg. Op de redacties van die sites en van die radiojournaals zit het vol mensen die zichzelf ‘journalist’ noemen, maar geen enkele van hen nam de moeite om het nieuws niet alleen te checken, maar ook te dubbelchecken.

Gelukkig zijn er nog kranten, waar de deadline wat later op de dag valt en waar journalisten de tijd krijgen om iedereen op te bellen die ze nodig hebben. Mijn fijne collega en steengoede Wetstraat-journalist Gorik Van Holen belde om 14 uur vrijdagmiddag naar Rosseel, die hem zei: ‘Al de hele ochtend zit het nieuws in elk radiojournaal en het staat op elke website, maar u bent de eerste journalist die me opbelt.’

Wat niet betekent dat ze bij kranten niet in de val van het Flat Earth News lopen, zoals het is beschreven door journalist Nick Davies. Ik citeer uit Het Laatste Nieuws van diezelfde vrijdagochtend: 

Een 28-jarige moeder die voor een Brits tv-programma urenlang onder handen was genomen voor een stevige make-over, heeft haar zoontje de stuipen op het lijf gejaagd. Terwijl het publiek bij de voorstelling van de ‘nieuwe’ Lindsay Epghgrave enthousiast jucichte en in de handen klapte, sloeg de kleine Charlie (10 maanden) luit aan het huilen: “Waar is mijn mama? Ik wil mijn echte mama!”, schreeuwde hij ontroostbaar.

Charlie kan al goed praten, voor zijn leeftijd.

Advertenties

3 Reacties op “Check – Dubbelcheck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s