Dendermonde

Hoe erg de feiten ook voor de slachtoffers, kijk ook eens naar wat er met de media is gebeurd. Deze ochtend een speciale nieuwsflits. In Dendermonde blijken vijf mensen doodgestoken, waaronder kinderen, in een kinderdagverblijf. Het hele land in trauma. Daarna blijken het twee doden te zijn. Dan zijn het er drie. Wat is het nu?

Vroeger gingen een aantal journalisten ter plaatse. Die checkten en dubbel checkten en verspreidden vervolgens het nieuws via hun medium: radio, tv, kranten… Nu staat daar wellicht veel te veel volk. Iedereen sms’t, mailt, twittert, facebookt. Dat nieuws wordt gecopypast van site naar site en door iedereen overgenomen… Pas achteraf worden de correcties aangepast. Of de informatie juist is, doet er niet meer toe. Wat telt is de eerste zijn.

6 Reacties op “Dendermonde

 1. Ik had ongeveer dezelfde bedenking daarnet toen ik op Twitter de dodenaantallen zag voorbijrollen en aangepast worden alsof het loterijgetallen waren.
  Doden werden abstracte statussymbolen om aan de rest te tonen hoe snel ze de nieuwsbronnen wel niet volgden.

 2. Is nogal net iets te kort door de bocht vind ik. Kranten willen ook de snelste zijn. Of niet soms. En die dodentollen worden hier telkens officieel bevestigd en daarna weer officieel ontkracht. Dus daar kan je niet veel aan doen. Er heerst chaos.
  Bij 9/11 was er ook eerst sprake van tienduizenden doden.

 3. Tuurlijk heerst er chaos. En ondertussen zijn de cijfers inderdaad doorheen de loop van de dag veranderd. Het gaat ook niet om een discussie tussen verschillende media, maar om een trend bij hedendaagse media, wereldwijd, en allemaal (online, kranten, radio, tv…): snelheid komt op de eerste plaats, correctheid pas daarna. Een geïnformeerde journalist die alles dubbel checkt, had deze ochtend gezegd: ‘Er zijn minstens twee doden, maar het echte dodental is onduidelijk en kan nog oplopen.’ Nu werd zonder nuance op de radio gezegd: ‘Er zijn vijf doden.’

 4. Op de redactie.be staat al sinds deze namiddag 3 doden, uiteraard kunnen dodenaantallen steeds oploppen door zwaar gewonden die gestorven zijn… Ik zat op school en heb lang 2 doden gehoord, toen ik het eerste lesuur enkele nieuwssites raadpleegde waren het er 3…

  Twitter, facebook en mail reken ik dan ook niet tot journalisten…

 5. Ik herinner me dat BBC news hun payoff “be the first to know” heeft laten varen nadat ze zelf een aantal keer in deze val trapten. Je ondermijnt als nieuwsbron uw credibiliteit als je alles doet om de eerste te willen zijn. Nu profileren ze zich als diegene die het juiste nieuws brengen al is het iets later.

 6. Pingback: Dendermonde (deel 2) « Brechtdc’s Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s