Frank Depoorter gaat naar Het Nieuwsblad

Frank Depoorter wordt de nieuwe chef-nieuws van Het Nieuwsblad. Dat is op zijn minst opvallend te noemen. Depoorter was de voorbije jaren co-hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, sinds jaar en dag de grootste concurrent van Het Nieuwsblad. Depoorter begon zijn carrière als sportmedewerker bij de krant waar hij nu opnieuw naartoe gaat. Na een paar jaar sportverslaggever, gespecialiseerd in tennis, werd hij chef-sport bij Het Laatste Nieuws, waar hij al snel doorgroeide tot co-hoofdredacteur, een functie die hij samen met Paul Daenen beoefende.
Om redenen die ik hem liever zelf zou laten vertellen, moest hij een paar maanden geleden opstappen bij Het Laatste Nieuws. Meteen doken de geruchten over zijn toekomst op. Even werd op onze redactie zelfs gefluisterd dat hij chef-nieuws bij De Morgen zou worden,  maar dat bleek al snel een kwakkel. Terugkeren naar Het Nieuwsblad leek de meest logische oplossing. Als chef-nieuws zet hij een stap terug, maar het is wel een belangrijke functie, zonder twijfel één van de meest cruciale van een krant. Een chef-nieuws kiest ’s morgens onderwerpen, bespreekt die met zijn redacteurs en stuurt hen op pad (lees: zet hen aan het werk, want journalisten komen naar mijn gevoel nog te weinig buiten, en dat geldt ook voor mezelf). Dat hij de interne keuken van de grootste concurrent perfect kent, maakt zijn move zo opvallend. Maar het maakt ook spannend wat de gevolgen zullen zijn voor die eeuwige strijd tussen de twee grote populaire kranten.
De keuze voor Depoorter is gedurfd van Peter Vandermeersch, algemeen hoofdredacteur, en Michel Vandersmissen, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. Wellicht hebben ze voor hem gekozen omdat ze iets moesten doen, want hun lezersaantallen zijn er  de voorbije jaren niet op vooruit gegaan. Met zijn ervaring is Depoorter dan geen slechte en een logische keuze. Maar hij heeft bij Het Laatste Nieuws ook heel wat vijanden gemaakt. Een aantal journalisten moesten van hem vertrekken, of wilden zelf niet langer onder hem werken, en een aantal daarvan zitten nu bij Het Nieuwsblad, waar ze bijna onmisbaar zijn geworden. Benieuwd wat daarvan de gevolgen zullen zijn.

Advertenties

Een Reactie op “Frank Depoorter gaat naar Het Nieuwsblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s