Crossmediale journalisten – the Pogue-O-Matic

pogue_david_bio_2008 Bij De Persgroep (Het Laatste Nieuws en De Morgen) mogen krantenjournalisten niet voor de websites werken en vice versa. Tussen beiden staat een Berlijnse Muur. Bij Corelio (Het Nieuwsblad en De Standaard) en Concentra (Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg) is het steeds meer andersom. Net zoals bij de VRT. Daar vind je een eengemaakte nieuwsdienst, waar journalisten nieuws zoeken, naar Brits of Amerikaans voorbeeld. Dat nieuws moeten die journalisten op alle mogelijke manieren kunnen brengen: radio, tv of internet (of krant, maar die hebben ze bij de VRT niet, natuurlijk).
Voor beide opties valt wat te zeggen. Ja, De Standaard heeft een snellere website dan De Morgen, waar veel meer op te lezen valt. Maar De Morgen maakt dan weer elke dag, althans naar mijn mening, een betere en mooiere krant. En de papieren krant brengt nog altijd veel meer geld op dan een website, zelfs in tijden van crisis.
De grote voorstander van de crossmediale redactie bij De Standaard is algemeen hoofdredacteur Peter Vandermeersch. En die kijkt meestal naar wat ze uitspoken bij zijn favoriete krant: The New York Times. Geen enkele krant/website is er altijd zo snel bij als die van The New York Times als een nieuwe technologie aan het doorbreken is. Al jaren hebben ze daar een schitterende website en dit jaar lanceerden ze ook een fantastiche applicatie voor de iPhone, waarmee je erg handig artikels op je iPhone kunt lezen.
Nu gaan ze daar op Times Square in Manhatten nog een stap verder. David Pogues (foto), de vaste recensent van technologische producten, heeft op de website zijn Pogue-O-Matic gelanceerd. Wat hij precies uitspookt, kan ik moeilijk uitleggen. Zoals met de meeste mooie dingen in het leven, moet je het zelf zien en beleven. Dat kan hier. De crossmediale journalistiek is alweer aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Nu nog wachten op de Mia Doornaert-O-Matic.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s